Az Elektromosságtan és Mágnességtan a Fizika azon sajátos része amely az elektromos és mágneses jelenségek fenomenológiai tanulmányozásával foglalkozik. Tudományos jelentősége abban rejlik, hogy az anyag szerkezetére és tulajdonságaira vonatkozó egyik fő ismeretforrásunk és gyakorlati alkalmazásai révén (Elektrotechnika) a gazdasági és a kulturális szempontokból megközelített hétköznapi élet, illetve a társadalmi fejlődés egyik leghatékonyabb tényezője.

A tantárgy legfontosabb célkitűzése az Elektromosságtan és Mágnességtan 1 tantárgy keretén belül elhangzott információk/ismeretek kiegészítése és magasabb szintű megismerése, megértése, illetve elsajátítása. Ugyanakkor hangsúlyt fektetünk a szakterületre jellemző alaptörvények és a fizikai mennyiségek megismerésére, megértésére és elsajátítására, a logikus gondolkodás és a gyakorlati érzék fejlesztésére, illetve a kísérletezési készségek kialakítására, illetve igyekszünk a fizika más területeihez (Optika, Atomfizika, Szilárdtest fizika, Félvezetők fizikája stb.) tartozó ismeretek elsajátítását megalapozni.

A tantárgy hatékony és sikeres teljesítését elősegítik az Elektromosságtan és Mágnességtan 1 tantárgy teljesítése, a középiskolai tananyag alapos ismerete és középszintű matematikai ismeretek birtoklása, illetve a jellegezetes szakeszköztár helyes kezelése és használata.