A színek fizikája és kémiája – tudománynépszerűsítő karaván

2024.02.15.

2024. február 12-én és 13-án a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Fizika, valamint Kémia és Vegyészmérnöki Karának oktatói (dr. Sárközi Zsuzsa, dr. Sógor Csilla, dr. Tőtős Róbert és dr. Borbély Sándor) Szilágy megye néhány középiskolájába látogattak el “A színek fizikája és kémiája“ című tudománynépszerűsítő programjukkal. A közel 2 órás program első részét előadások töltötték ki, amelyek kertében a diákok megismerkedtek a fény tulajdonságaival vegyészi és fizikusi nézőpontból egyaránt. Az előadásokat követően a résztvevők érdekes, a fény fizikájához és kémiájához kapcsolódó csoportos kísérleteket végeztek, mint például hajszálvastagság mérése fényelhajlás segítségével, a fény polarizációja, színkeverés és színfelbontás spektrométerrel.  Színes indikátorok használatával oldatok kémhatását vizsgálták és specifikus reagensek segítségével fémionokat mutattak ki.

A karaván a zilahi „Silvania” Főgimnáziumot, a Zilahi Református Wesselényi Kollégiumot, a szilágysomlyói „Simion Bărnițiu” Főgimnáziumot, valamint a szilágycsehi „Gheorghe Pop de Băsești” Szakközépiskolát látogatta meg.

Köszönet az iskoláknak és tanároknak a szívélyes fogadtatásért, valamint a Bolyai Társaságnak és a Communitas alapítványnak a karaván támogatásáért!