A felvételi menete

Alapképzés

A jelentkezők 3 módon nyerhetnek felvételt a Fizika Kar alapképzési szakjaira. Ezek közül a jelentkező szabadon kiválaszthatja a számára legelőnyösebb módot, de mindegyik esetén a végig kell járni az adminisztratív procedúrát.

 • Felvétel az Augustin Maior fizikaversenyen elért eredmények alapján: Az Augustin Maior fizikaverseny díjazottai (akik legalább 90 pont értek el a versenyen) 10-es felvételi jeggyel jutnak be, míg a 70 és 89 közötti pontszámmal rendelkezők felvételi jegyét a következő összefüggéssel számoljuk: (Felvételi jegy) = (Augustin Maior pontszám)/60 +25/3. További részletek a Fizika Kar felvételi szabályzatának 2 alpontjában találhatóak.
 • Felvétel a tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján: A fizika, matematika vagy informatika tanulmányi versenyeken kiváló eredményeket elért diákok felvételt nyerhetnek a Fizika Kar felvételi szabályzatának 2 alpontjában lerögzített módon.
 • Felvétel a felvételi vizsgán elért eredmények alapján: Ebben az esetben a felvételi jegyet a 0,5xT+0,5xÉ összefüggés alapján számoljuk, ahol T az írásbeli felvételi vizsgán (teszt) elért eredmény, míg a É az érettségi alapján számolt jegy. É lehet az érettségi vizsgák átlaga, vagy a fizika, matematika, illetve informatika érettségi vizsgák jegyei közül az egyik. Ezen jegyek közül a felvételiző szabadon kiválasztja a számára legelőnyösebbet.

További részletek a Fizika Kar felvételi szabályzatában találhatóak.

A beiratkozás az egyetem online felületén keresztül történik

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok listája

Itt letölthető a beiratkozási űrlap (Anexa 2) docx formátumban.


A hely elfoglalásának vissszaigazolása két lépésben történik:

 1. Online a  BBTE webes felületén keresztül
  • A jelölt az első opcióként megjelölt szakra nyert felvételt: bekattintja a “confirmare” jelölőgombot és feltölti az aláírt tanulmányi szerződést; kifizeti a tanulmányi díj első részletét (750 RON), amennyiben tandíjas helyre nyert felvételt.
  • A jelölt nem az első opcióként megjelölt szakra nyert felvételt: bekattintja a “confirmare” és a “doresc redistribuire” jelölőgombokat majd feltölti az aláírt tanulmányi szerződést az aktuális szakra vonatkozóan; kifizeti a tanulmányi díj első részletét (750 RON), amennyiben tandíjas helyre nyert felvételt.
  • A jelölt várakozási listán van: bekattintja a “doresc redistribuire” jelölőgombot.
 2. Személyesen a Fizika Kar titkárságán leadva az alábbi dokumentumokat 2023 Szeptember 12. déli 14 óráig.

a hely elfoglalásának vissszaigazolásához szükséges dokumentumok listája

A bentlakási hely kérvényezése a többi dokumentum leadásával egyidőben megejthető.


Bentlakás

A felvételi eredmény alapján a hallgatók kb. 25%-a jut bentlakási helyhez. Augusztus közepén várható végleges eredmény.

Albérlet ügyében javasoljuk a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel felvenni a kapcsolatot.Mesterképzés

Mesterképzésre a felvétel egy szóbeli interjú és az államvizsga jegy alapján kerül sor. A felvételi jegyet az alábbiak alapján számoljuk:

 • Számítógépes Fizika: 0,5x(interjú jegye)+0,5x(államvizsga jegy)
 • Szilárdtest Fizika: 0,5x(interjú jegye)+0,5x(államvizsga jegy)
 • Biofizika és Orvosi Fizika mesteri: 0,6x(interjú jegye)+0,4x(államvizsga jegy)

További részletek a Fizika Kar felvételi szabályzatában találhatóak.